Κριτήρια Συμμετοχής

Κριτήρια συμμετοχής στη Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Όσοι δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε οικογιορτή μπορούν να έρθουν ως επισκέπτες ή ως εθελοντές για να γνωριστούν με τους συμμετέχοντες.

Παρασκευαστές φυτικών σκευασμάτων, καλλυντικών και προϊόντων σωματικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, κτλ)
Οι σκοποί και η φιλοσοφία της παρούσας Γιορτής Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας σχετικά με τα θεραπευτικά και καλλυντικά σκευάσματα  βασίζεται στην Αρχή ότι:
Ο μεταποιητής οφείλει να παράγει ο ίδιος ή να προμηθεύεται από έμπιστο παραγωγό οικολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον το 50% των συστατικών από κάθε προϊόν του,                                                                              υποστηρίζοντας έτσι την συνεργασία μεταξύ μεταποιητών  και παραγωγών.
Ειδικότερα, τα προϊόντα οικολογικής παραγωγής που θα εκθέτονται στην  Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:  Να μην περιέχουν ραφιναρισμένα λάδια ή λάδια που προέρχονται από αποψίλωση δασών (π.χ. φοινικέλαιο), τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται να μην έχουν εξαχθεί με διαλύτες, να μην χρησιμοποιούνται absolute, ενώ τα σαπούνια γλυκερίνης δεν γίνονται αποδεκτά.
Επίσης, το προϊόν που θα εκτίθεται στην Οικογιορτή, θα πρέπει να φέρει ετικέτα όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά και η ημερομηνία λήξης.

Μελισσοκομία
Δεν επιτρέπεται η παραγωγή μελιού από φυτά συμβατικής καλλιέργειας (όπως βαμβάκι, ηλίανθος, ελαιοκράμβη)  και γενικότερα από υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά-ρυπασμένες περιοχές.
Δεν επιτρέπεται η τροφοδοσία παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της κυψέλης. Κρατάμε και αφήνουμε ικανά αποθέματα γύρης και μελιού.

Η βαρρόα να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης όπως η χρήση οργανικών οξέων (οξαλικό, μυρμηγκικό, οξικό, γαλακτικό, σαλικυλικό) και αιθέριων ελαίων, η θεραπεία σκόρδο-ξύδι, θυμόλη και μελισσοτεχνικές μεθόδους (απομάκρυνση κηφηνόγονου, σκόνισμα με άχνη).

Χειροτεχνία
Ένας από τους σκοπούς της Οικολογικής Γιορτής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι να κατασκευάζουμε όσο πιο οικολογικά γίνεται τα χειροτεχνήματά μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα χειροτεχνήματά μας αποτελούν καλλιτεχνική δημιουργία με φυσικά υλικά και όχι απλά σύνθεση αγορασμένων στοιχείων.
Στις δημιουργίες με υφάσματα προτιμούμε βιολογικό βαμβάκι, μετάξι, λινό, μαλλί, μπαμπού, κάνναβη, ενώ αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα. Ακόμα, προτιμούμε τοπικά κλωστήρια και αποφεύγουμε την χρήση φερμουάρ για διακοσμητικούς λόγους.
Όσον αφορά στα πλεχτά, προτιμούμε αγνό παρθένο μαλλί και βιολογικό βαμβάκι αντί των συνθετικών νημάτων, όπως επίσης και κουμπιά ξύλινα χειροποίητα ή vintage επαναχρησιμοποιούμενα. Αποφεύγουμε τα συνθετικά νήματα.
Σημειώνουμε ότι για τα ανακυκλωμένα υλικά ισχύει ό, τι ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για χειροτεχνία (δηλ. π.χ. αποφεύγουμε τα πλαστικά και τοξικά υλικά). 

Κατασκευαστές κοσμημάτων
Στα κοσμήματα προτιμούμε ως πρώτες ύλες τους σπόρους (προτεινόμενοι προσωπικά επεξεργασμένοι), το ξύλο, τον φελλό, το βιολογικό βαμβάκι, το μαλλί και την ψάθα. Ως βοηθητικά στοιχεία δεχόμαστε τα μέταλλα με προϋπόθεση 10% των μετάλλων να είναι ασήμι.

Κεραμίστες, αγγειοπλάστες
Σχετικά με τα κεραμικά, προτεινόμενοι πηλοί είναι οι κόκκινοι και η πορσελάνη με κάποιες προϋποθέσεις. Υαλώματα μολύβδου, καδμίου, σεληνίου και μαγγανίου  καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς και τοξικά χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου